Substantele fitochimice sunt uimitoare ! - Substante fitochimice sau compusi chimici de lupta ? - Substantele fitochimice - Fitochimicalele - Fitonutrientii Imprimare
Fitochimicalele - Substante fitochimice - Substantele fitochimice
Scris de Administrator   
Miercuri, 03 Noiembrie 2010
Vizualizări: 16361


Informatii utile in acest articol, dar e bine, e necesar pentru sanatatea dvs. de stiut cateva lucruri importante pentru sanatatea dvs.:
- Deoarece se face confuzie intre termeni legumele sunt confundate cu vegetalele (multa lume face aceasta confuzie, confuzie care nu este sanatoasa) vedeti de ce Legumele sunt unul si acelasi lucru cu Leguminoasele, iar termenul corect din acest articol al legumelor este Vegetale. Vegetala este o parte dintr-o planta (alimentara, comestibila) in general: frunzele, tulpina, radacina. Legumele sau leguminoasele sunt: fasole, mazare, linte, naut, soia, arahide, bob, etc.
- Ultimele studii in alimentatie sanatoasa, nutritie sanatoasa arata clar: gatirea alimentelor (procesare termica - abur, cuptor, prajire..., procesarea chimica, etc.) fructe, vegetale, etc. distruge o mare parte si chiar toate mineralele, vitaminele si multe alte substante fitochimice necesare pentru sanatate.

Proprietatile vindecatoare ale alimentelor

Acum 2500 de ani Hipocrate (considerat "Parintele Medicinei") a spus:

"Alimentele sa fie medicamentele voastre, iar medicamentele voastre sa fie alimentele voastre".

Substantele fitochimice sunt uimitoare !

  • Sunt substante care apar in mod natural in plante. Ele confera plantelor alimentare culoare, textura si aroma.
  • Asigura un sistem de aparare impotriva insectelor si microorganismelor.

Substante fitochimice sau compusi chimici de lupta ?


Unde sunt intalnite substantele fitochimice ?


Substantele fitochimice sunt componente alimentare intalnite in plantele alimentare:

  • fructe
  • legume
  • cereale integrale
  • nuci si seminte
  • leguminoase
  • verdeturi 

Dietele occidentale sunt sarace in substante fitochimice

  • aport redus de fructe si legume
  • aport redus de cereale si paine integrala
  • aport crescut de alimente bogate in zahar, alimente rafinate
  • aport mare de proteine animale si mai putin de leguminoase, tofu

Culoarea inseamna protectie

  • frunzele exterioare vs. interioare ale legumelor
  • coaja vs. miezul fructelor
  • pielita de culoare inchisa a nucilor
  • antocianinele din invelisul semintelor de leguminoase
  • ulei extravirgin vs. rafinat de masline
  • cereale integrale vs. rafinate

Continutul de polifenoli variaza

Quercitina din salata verde:

  • frunzele exterioare 60 - 460 mg/kg
  • frunzele interioare 3 - 8 mg/kg

Acidul ferulic din grau:

  • grau integral 490 - 521 ppm
  • grau rafinat 38 - 44 ppm

Acidul elagic din nuci:

  • nuci cu pielita 210 mg/oz
  • nuci “albite” (fara coaja) 4 mg/oz

Phloridzin (phloretin-2-glucose):

  • coaja de mere 80- 420 ppm
  • miez de mere 16- 20 ppm


Ulei de masline extravirgin

Produsul initial de extractie al maslinelor taiate, fara rafinare, contine niveluri mari de:

  • tirozol
  • 3-hidroxitirozol
  • oleuropein
  • β-sitosterol
  • cicloartenol
  • polifenoli
  • etc.

care reduc atat riscul de cancer si de formare a trombilor si amelioreaza functia arteriala. 


Fructele si legumele influenteaza de asemenea functia cerebrala 

Extractele uscate de capsuni, afine sau spanac (bogate in antioxidanti) timp de 8 saptamani, au intarziat declinul functiilor cognitive asociat varstei la soareci (experimente la Centrul de gerontologieTufts).


J Neurosci 1999;19:8114-21
J Neurosci 1998;18:8047-55


Afinele si creierul

Extractul de afine creste activitatea ERK si PKC, kinaze importante in medierea functiei cognitive si sunt implicate in caile de semnalizare ale invatarii si memoriei.

Soarecii batrani hraniti cu extract de afine au aratat fenomene de neurogeneza in hipocamp.

Substantele fitochimice din afine - Afinele si creierul - Teste pe soareci prin metoda labirintului - Imaginea 1 din 2In testele labirint, soarecii batrani hraniti cu afine au aratat o ameliorare a cognitiei comparativ cu soarecii hraniti cu mancare obisnuita si o performanta mai buna in ce priveste meoria spatiala.

Traseul soarecilor in cautarea unei platforme plasate sub apa. Soarecei hraniti normal (1) au avut nevoie de mai mult timp sa gaseasca platforma si au progresat mai putin in invatare.

Substantele fitochimice din afine - Afinele si creierul - Teste pe soareci prin metoda labirintului - Imaginea 2 din 2Soarecii hraniti cu extract de afine (2) au invatat mai repede sa localizeze platforma.



„Forta” afinelor

Afinele sunt bogate in proantocianidine - antioxidanti foarte puternici.

Nivelurile cele mai mari se gasesc in: 

  • cranberry (afine de cultura nord-americane)
  • prune
  • afine
  • strugurii negrii
  • capsuni
  • zmeura
  • struguri

Multi considera componentele izolate drept noi agenti terapeutici.

In realitate, beneficiile s-ar putea baza pe consumarea concomitenta a peste 100 de substante fitochimice.


Afinele si riscul de BC

Subiecti de varsta mijlocie (n=72) cu factori de risc boli cardiovasculare - BCV - (fara medicatie) au consumat cantitati moderate de afine sau produse control timp de 8 saptamani intr-un RCT.

Functiile plachetare au fost inhibate cu 11%.

Colesterolul total si TG au ramas neschimbate dar HDL ↑ (creste) 5.2%.

TA sistolica ↓ (scade) semnificativ. Scaderea s-a observat in principal la subiecti cu TA mare la pornire. (7.3 mm Hg la tertila cu valorile cele mai mari)


Am J Clin Nutr 2008;87:323-31


Proprietatile flavonoizilor

  • anti-trombotice
  • anti-ischemice
  • vasorelaxante
  • antioxidante  

Proprietatile afinelor

Antocianinele, quercitina, resveratrolul, acidul elagic, acidul 3,4-dihiroxibenzoic, etc. din afine au efecte anticangerigene semnificative (induc apoptoza - prevenirea aparitiei anomaliilor celulare, cancerului -, inhiba progresia ciclului celular etc.) in special la celulele tractului GI.

Afinele, cranberries, murele, raspberries, zmeura “neagra”, capsunile, ciresele, prunele si merisoarele sunt in mod deosebit bogate in antioxidanti fenolici.

Berries and Fruits in Cancer Chemoprevention. Prior & Joseph, 2005


Afinele contin pterostilbeni care au efect supresor asupra cancerului de colon.

Clin Cancer Res 2007;13:350-5 


Legumele si fructele reduc riscul de cancer

Persoanele cu aport scazut de fructelegume au risc de cancer de doua ori mai mare fata de cei cu aport mare.

Ce fel de cancere ?

Cancer de:

  • stomac
  • colon
  • gura
  • esofag
  • pancreas
  • san
  • cervix
  • vezica
  • ovar
  • plaman

Aportul de fructe si legume si riscul de cancer de san

Aportul de fructe si legume si riscul de cancer de san - Riscul relativ de cancer de san

Trichopoulou, et al. JNCI 1995;87:110-6


Riscul de cancer de san

Aportul crescut de:

  • struguri
  • tomate
  • ardei verde
  • soia

a fost asociat fiecare in parte, cu o reducere cu 40% a riscului de cancer de san la femeile coreene aflate la menopauza.


Int J Vitam Nutr Res 2007;77:130-41 


Broccoli reduce riscul de cancer de prostata

Consumul de broccoli interactioneaza cu genotipul GSTM1 care duce la modificari complexe ale cailor de semnalizare asociate cu inflamatia si carcinogeneza prostatica.

Autorii presupun ca aceste modificari ar putea fi mediate prin interactiunea chimica a izotiocianatilor din broccoli cu peptidele semnal din plasma.

Traka M, et al. PLoS ONE. 2008 Jul 2;3(7):e2568

 

S-a aratat ca:

  • cianidina-3G
  • quercitina
  • pelargonidina si acidul elagic din capsuni

au efect de supresie a cresterii celulelor canceroase din

  • colon
  • gura
  • plamani
  • prostata.

Flavonoizii stimuleaza apoptoza, blocheaza semnalizarea celulara si inhiba AP-1 si FN-kappa B.

J Agric Food Chem 2008;56:670-75
J Agric Food Chem 2005;53:4187-93


Flavonoizii din capsuni reduc riscul de accidente cardiovasculare

Capsunile au si proprietati prin care:

  • inhiba oxidarea LDL colesterolului (LDL = colesterolul "rau")
  • scad tendinta de tromboza
  • imbunatatesc functia endoteliului vascular

Crit Rev Food Sci Nutr 2004;44(1):1-17


Citricele si actiunea lor antitumorala

Actiune antitumorala:

  • 60 flavonoizi
  • 40 principii amare
  • 20 carotenoizi (pigmenti)
  • glucarati in albedo (albedo este partea alba a citricelor)
  • terpenoizii din coaja

 Albedo (este partea alba a citricelor) are gust neutru si dulce, spre deosebire de partea de culoare a pielii (cojii), care este amara si ar putea fi contaminata cu pesticide.


Flavonoizii actioneaza ca agenti de supresie, blocare si transformare.

Agenti de supresie previn formarea de noi cancer din procarcinogeni

Agentii de blocare impiedica compusii carcinogeni sa ajunga la siturile critice de initiere

Agentii de transformare actioneaza facilitand metabolizarea compusilor carcinogeni in materii mai putin toxice sau impiedica activitatea lor biologica.


Efectele protectoare ale flavonoizilor din citrice

Reducerea riscului de BC prin 3 mecanisme majore:

  • ameliorarea vasodilatatiei coronariene
  • reducerea capacitatii de coagulare a trombocitelor
  • prevenirea oxidarii LDL (LDL = colesterolul "rau")

Proprietatile antiinflamatoare ale flavonoizilor din citrice se datoreaza actiunii lor inhibitoare asupra sintezei si activitatii biologice a diferitilor mediatori proinflamatori, PGE2, PGF2 si TXA2.

J Agric Food Chem 2008


Flavonoizi din citrice

Cele mai abundente substante flavonoide din citrice sunt flavonele (hesperidina, naringina, neohesperidina).

Oricum, flavonele (diosmina, apigenina, luteolina), arata activitate biologica mai intensa, chiar daca se intalnesc in concentratii mult mai mici.

Diosmina si rutina au demonstrat proprietati venotonice. Sunt incluse in numeroase produse farmaceutice.

Apigenina (si glucosidele) au actiune antiinflamatoare buna fara efecte adverse.

Benavente-Garcia J Agric Food Chem 2008

 

Studii epidemiologice au aratat legatura dintre consumul de mere si riscul redus de anumite cancere, boli cardiovasculare, astm si diabet.

Boyer and Liu Nutr J 2004;3:5


Merele contin antioxidanti cu actiune intensa. Ei inhiba cresterea tumorala, scad oxidarea lipidelor si reduc colesterolul.

Boyer and Liu Nutr J 2004;3:5


Rodiile pentru chemoprofilaxia si chemoterapia cancerului de prostata

Fructele de rodie poseda puternice proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antitumorale.

Un extract a inhibat cresterea unor celule prostatice canceroase cu inalta agresivitate, avand efect proportional cu doza.

De asemenea, a indus apoptoza.


Proc Natl Acad Sci 2005;102:14813-8


Actiuna antitumorala a fructelor de mango

Sucul de mango a inhibat ciclul celular al celulelor canceroase in faza G(0) / G(1).

Sucul de mango a redus crestereatumorala avand efect proportional cu doza.

J Nutr 2006;136:1300-4.


Avocado si prevenirea cancerului

Substantele fitochimice din avocado induc stoparea selectiva a ciclului celular, inhiba cresterea si induc apoptoza la liniile celulare precanceroase si canceroase.

Substantele fitochimice din fructele de avocado tintesc mai multe cai de semnalare si cresc oxigenul reactiv intracelular, ducand la apoptoza.

Ding et al. Semin Cancer Biol. 2007;17:386-94


Visinele reduc cancerul

Ciresele sunt bogate in alcool perililic.

AP - o monoterpena - este o substanta cu efect puternic in sensul inducerii regresiei tumorale si promovarii apoptozei.

AP este util in tratamentul leucemiei si reduce riscul de cancer de san, prostata, creier si ficat.

Antocianinele din visine protejeaza de asemenea impotriva cancerului de colon.

J Biomed Biotech 2004;2004:253-8


Legumele verzi si riscul de cancer

Reducerea riscului de cancer

Localizare Aport mediu - redus Aport crescut - scazut
Stomac 20 60
San 10 30
Prostata 20 70
Pancreas 30 60
Ficat 20 80
Vezica 10 70


Interpretare sate din tabel: Mai mult inseamna mai bine !


Aportul de tomate (rosii) si riscul de cancer de prostata

Aportul de tomate (rosii) si riscul de cancer de prostata - Riscul relativ de cancer de prostata

Mills, Beeson, Phillips, Fraser.
Cancer 1989;64:598-604


Alimente bogate in licopen

  • tomate (rosii)
  • bulion de rosii
  • pasta de rosii
  • guave
  • pepene rosu
  • grapefruit rosu
  • papaia

Delfinidina si cancerul de colon

Delfinidina, o antocianidina din fructe si legume (ex. pigmentul din strugurii rosii), poseda puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Tratarea cu delfinidina a celulelor colonice canceroase HCT116 a avut efect supresor asupra cailor FN-kappa B, ducand la o scadere a viabilitatii celulelor, stoparea ciclului celular in faza G2/M si apoptoza.

Mol Carcinog 2008


Alimente protectoare fata de cancer

  • usturoi, ceapa, arapagic
  • ghimbir si turmeric
  • familia crucifere:
    • varza
    • conopida
    • varza de Bruxelle
  • familia umbelifere (apiaceae):
    • morcovi
    • patrunjel
    • chimion
    • marar
    • fenicul
  • afine
  • orez brun
  • grau integral
  • orz
  • ovaz
  • familia mentei (lamiaceae):
    • busuioc
    • sovarv
    • salvie
    • rozmarin
    • cimbru
  • soia
  • citrice
  • rosii

Substante fitochimice -  Alimente protectoare anticancer

Substante fitochimice Alimente protectoare anticancer
Carotenoizi Fructe si leg galbene, portocalii, rosii, verzi, legume frunzoase
Curcumine Turmeric, ghimbir
Acidul ferulic Cereale integrale
Indoli Varza, broccoli, conopida
Isoflavone Soia, tofu
Lignani Seminte de in, susan
Licopen Rosii, pepene rosu, grapefruit rosu
Ftalati Morcovi, telina, coriandru, marar
Fitosteroli Seminte, leguminoase
Saponine Leguminoase, verdeturi
Sulfuri Usturoi, ceapa, arpagic
Terpene Cirese, citrice, fam. mentei

Mecanisme prin care substatele fitochimice previn cancerul

  • actiune antioxidanta, anihilarea radicalilor liberi
  • inhibarea proliferarii celulare
  • inductia diferentierii celulare
  • inhibarea exprimarii oncogenelor
  • inductia apoptozei (apoptoza = moartea celulara programata genetic)
  • inductia stoparii ciclului celular
  • inhibitia cailor de transductie a semnalului
  • inhibitia fazei I enzimatice (blocarea activarii carcinogenilor)
  • inductia fazei II enzimatice (amplificarea detoxificarii)
  • inhibarea COX-2
  • inhibarea adeziunii si invaziei celulare
  • ameliorarea functiei imunitare
  • inhibarea formarii factorilor de adductie ADN
  • blocarea activarii FN-kappaB

Antiangiogeneza Liu. J Nutr 2004;134:3479S-85S


Sinergia alimentara - Unele alimentele combinate au eficienta mai mare decat mancate separat

Combinatia de broccoli si rosii a fost mai eficienta in incetinirea cresterii tumorale prostatice decat rosiile sau broccoli luate individual.

Cancer Res 2007;67:836-43 


Chemoprofilaxie sinergica

In timp ce S-alilcisteina (SAC) si licopenul separat au avut un efect de supresie semnificativ asupra dezvoltarii cancerului de stomac, administrarea SAC (din usturoi) si licopen (din rosii) impreuna a fost mai eficienta in sensul inhibarii tumorilor gastrice induse pe cale chimica si in modularea expresiei proteinelor asociate cu apoptoza.

Velmurugan, et al. Eur J Cancer Prev 2005;14:387-93


Ciupercile si cancerul

Ciuperca de balegar (Agaricus bisporus) poate reduce riscul de cancer de san si prostata.

Ciuperca de balegar si portabella au scazut proliferarea celulara si dimensiunile tumorilor (efect proportional cu doza).


Ciuperca de balegar contine 3-5 mg ergotioneina /portie.

Shiitake contine 13 mg/ 3 oz portie.

Acesti antioxidanti anihileaza radicali hidroxil si peroxinitrati.


Efectul procesarii legumelor

Broccoli, varza de Bruxeles, conopida, varza sunt bogate in glucozinolati care sunt metabolizati in izotiocianati.

Acestia sunt relativ stabili în frigider, mai mult de 7 zile.

Gatirea la abur, cuptor cu microunde, prajirea in ulei, nu au dus la pierderi semnificative de glucozinolati insa fierberea duce la pierderi semnificative prin extractia in apa.

Tocarea marunta a legumelor a dus de asemenea la scadera marcata a nivelurilor.

Food Chem Toxicol 2007;45:216-24


Oricum pregatirea in cuptorul cu microunde si prajirea (in orice fel de ulei) duce la pierderea de substante hranitoare dar si la aparitia unor substante pre sau cancerigene (prin prajire).


Aportul de fructe si legume si riscul de boli cardiovasculare (BVC)

Aportul de fructe-legume şi riscul de BCV

Incidenta AVC - ↓ (scade) 27%

Mortalitatea AVC - ↓ (scade) 42%

Mortalitate CI - ↓ (scade) 24%

Mortalitate BCV - ↓ (scade) 27%

Alte cauze de mortalitate - ↓ (scade) 15%


Am J Clin Nutr 2002;76:93-9


Flavonoizi din ciocolata - o metaanaliza a RCT

Ciocolata a crescut dilatatia mediata prin flux cu 4.0% dupa aport “acut” (6 studii) si cu 1.45% dupa aport “cronic” (2 studii).

De asemenea a ↓ (scade) TA sistolica cu 5.9 mm Hg (5 studii) si TA diastolica cu 3.3 mm Hg (4 studii).

Hooper L, et al.
Am J Clin Nutr 2008;88:38-50


Sucul de struguri inhiba tromboza

Sucul de struguri rosii contine antocianine si flavonoizi (pigmenti antioxidanti) care scad riscul de trombi sanguini.

Pharmaceut Biol 1998;36(suppl):21-7


 

Sucul de strguri rosii reduce riscul de boli cardiovasculare (BCV)

100 ml/zi de suc concentrat de struguri rosii timp de 14 zile a redus atat biomarkerii plasmatici ai inflamatiei cat si colesterolul LDL oxidat.

Am J Clin Nutr 2006;84:252-62


Colesterol total    6.2% ↓ (scade)
LDL                  13.4% ↓ (scade) - LDL = colesterolul "rau"
HDL                  15.7% ↑ (creste) - HDL = colesterolul "bun"


 

Actualitati despre cercetarile asupra sucului de struguri Concord

73% ↓ (scade) a riscului bolii Alzheimer - previn declinul memoriei la varstnici

↓ (scade) cresterea tumorilor mamare

↑ (creste) productia de oxid nitric - vasodilatie, TA

↑ (creste) functiei imune / actiune antivirala

↓ (scade) ateroscleroza


Am J Med 2006;119:751-9
J Agric Food Chem 2003;51:7280-6
Mol Nutr Food Res 2007;51:752-8
Atherosclerosis 2007;190:135-42


Aportul de fructe si legume si nivelul de colesterol LDL (LDL = colesterolul "rau")


Aportul de fructe si legume si nivelul de colesterol LDL (LDL = colesterolul "rau")

Am J Clin Nutr 2004;79:213-7


Forta rosie - Ciresele

Adultii care au consumat 280 g de cirese timp de 4 sapt au avut o scadere cu 25% a proteinei C reactive (PCR) si risc scazut de BCV.

Kelley, et al. J Nutr 2006;136:981-6


Proteina C Reactiva (PCR)

PCR serica este un biomarker al imflamatiei cronice si un factor de risc sensibil pentru BCV.

Alimentele bogate in flavonoizi ar putea reduce astfel bolile cronice mediate prin mecanism inflamator.


Flavonoizii si PCR

Aportul de mere si legume a fost invers asociat cu nivelul seric de PCR. Aportul de flavonoizi totali si nivelul individual de flavonol, antocianidina si isoflavone au fost invers asociate cu nivelul seric de PCR dupa ajustarea pentru covariabile.

Printre compusii flavonoizi investigati, quercitin, kaempferolul, malvidina, peonidina, daidzeina si genisteina au avut asocieri inverse cu PCR serica.


J Nutr 2008;138:753-60


Quercitina scade TA (tensiunea arteriala)

Adultii ci HTA stadiu 1 (medie 148/96 mmHg) au primit 730 mg quercitina/zi timp de 28 zile, intr-un studiu randomizat, controlat placebo dublu-orb, crossover.


Rezultate:


TA sistolica ↓ (scade) 7mm, si

TA diastolica ↓ (scade) 5mm.

Edwards, et al. J Nutr 2007;137:2405-11


Rosile si bolile cardiovasculare (BCV)

21 adulti sanatosi cu niveluri normale de colesterolau fost hraniti timp de 3 sapt. cu o dieta fara nici un fel de produse cu rosii, respectiv cu o dieta cu continut mare de rosii (400 ml suc de rosii si 30 mg ketchup zilnic).


Grupul cu dieta bogata in rosii:

Colesterol total ↓ (scade) 5.9%

LDL ↓ (scade) 12.9% - LDL = colesterolul "rau"

Rezistenta la oxidarea LDL ↑ (creste) 13 %.

Br J Nutr 2007;98:1251-8.


Cerealele integrale scad riscul de insuficienta cardiaca 

Produsele din cereale integrale reduc riscul de IM.

Date din Physicians' Health Study, urmarire timp de 20 ani:

  • 2-6 portii de cereale integrale asociate cu ↓ (scade) 21% a insuficientei cardiace.
  • 7+ portii au dus la ↓ (scade) 29%.

 

comparativ cu cei care nu au consumat deloc.


Arch Intern Med 2007;167:2080-5


Proprietatile benefice ale tocotrienolilor

Tocotrienolii din:

  • tarata de orez
  • tarata orz
  • tarata ovaz

reduc eficient nivelul de LDL (colesterolul "rau") si au actiune antitrombotica si antitumorala.  


Nurses’ Health Study, Boston

La femei de varsta mijlocie, riscul ajustat cu varsta

  • BCor. (boli coronariene) redus cu 33%
  • AVC redus cu 43%
  • diabet tip 2 redus cu 38%

daca se compara aportul cel mai mare cu aportul cel mai mic de cereale integrale.


Cerealele integrale sunt bogate in acid ferulic si alti polifenoli.


Cerealele integrale protejeaza impotriva cancerului

40 studii despre cancere si polipi colonici au constatat:

Riscul mediu a fost cu 34% mai mic daca s-a comparat cosumul crescut respectic redus de cereale integrale.


Riscul majoritatii cancerelor a fost cu 20-50% mai mic.


Modificarile estimate si observate in nivelul lipidelor serice

Modificarile estimate si observate in nivelul lipidelor serice

* S-au folosit ecuatiile lui Hegsted et al, si Mensink si Katan

Kris-Etherton Am J Clin Nutr 1999;70:504S


Nucile sunt incarcate cu substante fitochimice

Nucile sunt incarcate cu substante fitochimice 80-90% din grasimi sunt mono si polinesaturate. Au doar 1-2.5 g grasimi saturate /oz.

Nuciloe sunt bogate in acidul elagic, flavonoizi, acidul fenolici, fitosteroli si tocotrienoli.


Nucile sunt bogate in fitosteroli - Nucile: Migdale, Caju, Alune, Macadamia, Arahide, Pecan, Seminte pin, Fistic, Nuci

Nucile sunt bogate in fitosteroli - Nucile: Migdale, Caju, Alune, Macadamia, Arahide, Pecan, Seminte pin, Fistic, Nuci


Substante fitochimice in nuci

Fitosterolii variaza intre 95-280 mg/100g.

α- si β-caroten, beta-criptoxantina, luteina si zeaxantina:
fistic        1-3 mg/100g

Nucile sunt bogate in ssubstante fenolice.

Stilben, resveratrol:
arahide      84 mcg/100g
fistic        115 mg/100g

Continut total flavonoizi:
pecan      34 mg/100g
migdale    15 mg/100g
fistic        12 mg/100g
alune       12 mg/100g

Proantocianidine:

migdale, caju, alune, pecan, arahide, fistic, nuci: 9-494 mg/100g

Sunt necesare date despre biodisponibilitate si metabolism.

Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 (suppl 1):329-32.


Soia - Secretele soiei

  • reduce riscul diverselor cancere
  • reduce nivelul colesterolului snaguin
  • mentine densitatea minerala osoasa
  • alternativa de terapie hormonala pentur simptomele de menopauza

Tofu si riscul de cancer mamar la femeile din Asia si America - Tofu este branza din soia

Tofu si riscul de cancer mamar la femeile din Asia si America - Tofu este branza din soia

Wu, et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1996;5:901-6


Aportul de soia si densitatea minerala osoasa la femeile japoneze

Un studiu al femeilor japoneze la menopauza a aratat ca densitatea minerala osoasa spinala (ajustata pentru nr.  ani dupa menopauza si pentru greutatea corporala) a fost semnificativ mai mare la cele cu aportul maxim comparativ cu aportul minim.

Obstet Gynecol 2001;97:109-15.


Efectul genisteinei din soia asupra metabolismului osos

Efectul genisteinei din soia asupra metabolismului osos

RCT pe 389 femei din Italia osteopenice, varsta post-menopauzala carora li s-a dat 54 mg/zi de genisteina timp de 24 luni.

Cresterile DMO au fost mai mari la administrarea de genisteina.

Genisteina a avut un efect favorabil si asupra markerilor metabolismului osos, ↓ (scade) deoxi-piridinolina urinara si ↑ (creste) fostataza alcalina osoasa serica.


Marini, et al Ann Intern Med 2007; 146:839-47


Cura de cranberry si afine ofera protectie impotriva infectiilor tractului urinar (ITU) si impotriva E coli

Sucul de cranberry si de afine contin proantocianidine care inhiba aderenta E coli la suprafata mucoasei tractului urinar cu 80%.

Femeile varstnice care au baut zilnic 300 ml de suc de cranberry timp de 6 luni au avut o probabilitate de face infectii ale tractului urinar (ITU) cu 50% mai mica si o probabilitate de doua ori mai mare de a se vindeca de infectiile curente.

Avorn et al. JAMA 1994;271:751-4


Sucul de Cranberry si sucul de Afine ofera protectia impotriva infectiilor tractului urinar (ITU) cu E coli


Fimbriile ajuta E coli sa se ataseze de membrane

Proantocianidinele din cranberry se leaga de fimbrii si impiedica actiunea “velcro” a E coli.


Efectele benefice ale visinelor - ½ cana de visine congelate = aproximativ 2 aspirine

Antocianinele din visine reduc inflamatia si usureaza durerea animalelor cu artrita.

Flavonoizii au proprietati antioxidante.


½ cana de visine congelate = aproximativ 2 aspirine


Behav Brain Res 2004;153:181-8



Rezumat:

 

Cerealele integrale, nucile, leguminoasele, fructele si legumele furnizeaza substante fitochimice care promoveaza sanatatea si reduc riscul de boli cronice si sustin sanatatea optima.


Extrase din:

Deliciile fitochimicalelor

Winston Craig, PhD, RD
Departamentul de nutritie
Universitatea Andrews
Michigan, SUA

Vezi tot articolul in format PDF


Puteti vedea tot articolul si in format PDF: Substantele fitochimice sunt uimitoare! - Substante fitochimice sau compusi chimici de lupta ? - Substantele fitochimice - Fitochimicalele - Extrase din: Deliciile fitochimicalelor - Dr. Winston Craig, PhD, RD - Departamentul de nutritie din Universitatea Andrews - Michigan, SUA :: Fisier PDF



Sursa: http://www.asociatiasanatate.ro/download/craig_fitochimice.pdf