Alimentatie sanatoasa -
Alimentatia sanatoasa: articole, documente, studii
|
Scris de Administrator
|
Joi, 30 Decembrie 2010 |
Vizualizări: 16714
|
Ce este un produs ecologic?
Un produs alimentar ecologic, bio, organic, este un produs in compozitia caruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologica in proportie de minim 95% (conform legislatiei europene).
Un produs ecologic alimentar are urmatoarele caracteristici:
- nu contine aditivi alimentari de sinteza (asa numitele E-uri, pentru imbunatatirea gustului, mirosului, culorii);
- nu contine conservanti decat cei permisi de legislatia ecologica in vigoare;
- ingredientele nu provin din organisme modificate genetic (OMG);
- ingredientele din compozitia lui nu provin de pe soluri tratate cu pesticide sau ingrasaminte chimice (sau cu erbicide, stimulatori sau alte tratamente chimice care ar putea sa impurifice produsul ecologic);
- produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizanta;
- in cazul produselor animale, acestea provin de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de crestere
Bineinteles ca un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a caror provenienta este 100% ecologica. Aceste produse sunt premium si se plaseaza in topul produselor bio avand un nivel al calitatii foarte inalt.
Particula bio isi are originea in cuvantul grecesc bios = viata si este intalnit in numeroase cuvinte in limba romana: biologie, biochimie, biotic, biosfera, etc.
Denumirea de produs bio este un construct cultural al secolului XX, care s-a impus prin teoretizarea, dezvoltarea si aplicarea conceptului de agricultura ecologica.
Desi primele tratate, primii pasi in directia elaborarii unui plan pentru agricultura ecologica s-au facut deja in prima jumatate a secolului al XX-lea, denumirea de produs bio a prins radacini in cea de a doua jumatate a secolului si in special incepand cu anii 90, odata cu elaborarea unui cadru legislativ detaliat.
Sursa: http://biosens.ro/blog/ce-este-un-produs-ecologic/
|