Energia eoliana - Inventii si inventatori Imprimare
Sanatate si Viata - Stiati ca...
Scris de Administrator   
Luni, 20 Decembrie 2010
Vizualizări: 6292

Energia eoliana - Inventii si inventatoriEnergia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi transformata in energie mecanica pentru pomparea apei, de exemplu, sau macinarea graului, la mori ce functioneaza cu ajutorul vantului.

Prin conectarea unui rotor la un generator electric, turbinele de vant moderne transforma energia eoliana, ce invarte rotorul, in energie electrica.

Energia eoliana a fost exploatata pe uscat de cand prima moara de vant a fost construita in vechea Persie in secolul VI-VII. De atunci morile de vant sunt folosite pentru macinarea graului, pomparea apei, taierea lemnului sau pentru furnizarea altor forme de energie mecanica. Insa exploatarea pe scara larga a aparut abea in secolul XX, odata cu aparitia “morilor de vant” moderne , care produc si energie electrica...

Deci la inceput produceau doar energie mecanica....sau energia vantului era folosita numai pentru navigatie...

Egiptenii au fost poate primii care au folosit energia generata de vant atunci cand au navigat pe Nil in amonte, in jurul secolului IV i.Hr. Peste secole vasele cu panze aveau sa domine marile si oceanele lumii, servind in principal transportului comercial, dar si in scopuri militare si stiintifice. Marile imperii ale erei noastre foloseau vasele cu panze pentru a controla si domina marile. Aceste vase cu panze sunt si astazi prezente pe apa, insa sunt construite cu echipamente moderne. Utilizarea lor este, insa, cu totul alta - fie ca vase sportive, fie ca ambarcatiuni de agrement.

Morile de vant se mai folosesc si acum in unele tari pentru macinarea cerealelor. Pompele cu palete multiple, actionate de vant, sunt folosite pentru a obtine apa din puturi in regiunile mai izolate, in special in Australia si Africa de Sud. Apa pompata este depozitata intr-un turn din apropiere. Desi in mod obisnuit se numesc mori de vant, aceste mecanisme sunt numite masini de vant si pompe de vant. O pompa de vant tipica are o roata cu diametrul intre 3 - 4 metri, cu circa 20 de palete de otel presat. Roata este montata pe un stalp mecanic avand inaltimea de aproximativ 8 metri. Forta vantului pe o deriva verticala din spate mentine roata cu fata spre vant. Insa deriva este conceputa sa intoarca roata cand vantul devine extrem de puternic, pentru a preveni defectarea mecanismului.

Primele mori de vant din EUROPA erau de tipul moara stalp. Velele se roteau pe un plan aproape vertical iar corpul morii de vant era montat pe un stal central. O parghie lunga, numita maneta de intoarcere, se prelungea in spate. Cand directia vantului se schimba, morarul apasa pe maneta de intoarcere pentru a rotii moara din nou cu fata spre vant.

Cu timpul morarii au gasit cai de a folosii moara si in alte scopuri, precum, ridicarea sacilor de cereale. Olandezii au inceput sa foloseasca morile de vant pentru a drena apa de pe camp. Un sistem consta dintr-o moara de vant ce actiona un mecanism asemanator cu o roata de apa, care scotea apa. Principalul dezavantaj al morilor de vant este ca spre deosebire de rotile de apa, ala nu pot fi folosite daca e necesara energia continua: daca vantul inceteaza, se opreste si mecanismul.



Sursa: http://www.itsybitsy.ro/Articole/Lumea-copiilor/Enciclopedie-zimitot/Inventii-si-inventatori/Energia-eoliana-articol-953.html